Participare la atelierul de cercetare-acțiune, derulat la Anvers (Belgia) în cadrul Proiectului Erasmus+

În perioada 09 – 13.11.2015, in cadrul proiectul european ERASMUS+ „Dezvoltarea metodelor de capacitare a beneficiarilor și educatorilor din servicii pentru tineri în situație de risc de excluziune socială”, in orașul Anvers – Belgia, s-a derulat cel de-al treilea atelier de cercetare-acțiune, din cele patru propuse la nivelul proiectului.

Proiectul „Dezvoltarea metodelor de capacitare a beneficiarilor și educatorilor din servicii pentru tineri în situație de risc de excluziune socială” este implementat intr-un parteneriat din care fac parte alaturi de Fundatia Auteuil din Paris (lider proiect) si alte sase organizatii de prestigiu din Belgia (Universitatile HEB din Bruxelles si KDG din Anvers), Franta (Institutul de formare INFA Paris), România (Asociația CRIPS), Polonia (Universitatea UKW din Bydgosz), Spania (Fundatia Amigo Madrid) si Italia (Fundatia CNOS-SCS Roma).

Proiectul presupune organizarea de ateliere de cercetare-acțiune pe tema metodelor de capacitare („empowerment”), care se reunesc in mai multe etape de lucru, fiind focalizate pe doua tematici majore si anume:

  • Tineri în situații de risc, în special cei delicvenți;
  • Adulti în situații de vulnerabilitate extremă.

Metodele de lucru bazate pe empowerment sunt adaptate si utilizate in contextul specific al serviciilor sociale din fiecare tara, rezultand la finalul proiectului instrumente pedagogice care imbogatesc modulele de formare EDUC Europe si care pot fi utilizate de fiecare partener. Aceste ateliere de cercetare-acțiune

La grupurile de cercetare participă reprezentanți ai organizațiilor partenere: coordonatori de servicii sociale/învățământ, asistenți sociali, psihologi, educatori sau foști beneficiari de servicii sociale. Grupurile de cercetare-acțiune organizate pe parcursul a 5 zile sunt gazduite de partenerii implicati in proiect, conform calendarului proiectului. Fiecare grup de cercetare are ca rezultat un buletin informativ de cercetare, la care toti participanții iși aduc activ contribuția.

La atelierul de cercetare-acțiune derulat la Anvers-Belgia, a participat în calitate de invitat al Asociației CRIPS și un reprezentant al DGASPC Ialomița – dna Ratunzeanu Luminita, sef Serviciu Asistență Socială pentru Persoane Adulte. In cadrul acestui atelier au fost organizate 2 grupuri de lucru, unul care a abordat problematica copiilor și tinerilor in situații de risc și cel de-al doilea care a abordat intervenția în cazul adulților în situații de vulnerabilitate extremă.

Activitatea în cadrul grupului de lucru care a abordat problematica adulților în situații de risc, a debutat cu prezentarea fiecărui participant in parte, atat a experienței profesionale proprii, a viziunii personale asupra conceptului de „empowerment”, cat si prezentarea activitatii organizației din care face parte si a modului in care este abordata metoda „empowerment-ului” in cadrul acesteia. Momentul prezentarii a facilitat intercunoasterea participantilor, identificarea diferentelor, dar si a asemanarilor intre metodele și tehnicile utilizate în activitatea cu beneficiarii, reprezentand totodata primul pas in stabilirea dialogului intre participanti si punand bazele pentru activitatile derulate in zilele urmatoare.

Grupul de lucru a fost format din profesionisti din 6 tari: Franta, Italia, Polonia, Belgia, Spania si Romania, cu experienta vasta in domeniul dezvoltarii si implementarii de servicii pentru grupuri defavorizate, unii dintre acestia fosti beneficiari de servicii sociale.

Dezbaterile in cadrul grupului de lucru au fost facilitate de 2 experti din Belgia, respectiv Spania si s-au concentrat pe de o parte pe clarificarea/intelegerea conceptului de „empowerment” si identificarea de practici in activitatea de capacitarea a beneficiarilor si pe de alta parte pe ideea ca implicarea beneficiarului in luarea deciziilor care il privesc va imbunatati semnificativ calitatea si impactul programelor de sutinere.

De asemenea, in cadrul atelierului au fost organizate si alte activități, care sa conduca la intelegerea conceptului de „empowerment” si a modului de actiune din aceasta tara:

Intalnirea cu reprezentul unui ONG local și cu una dintre fostele beneficiare ale serviciilor furnizate in cadrul acestuia, prezentarea proiectelor si programelor dezvoltate de ONG si mai ales, prezentarea modului in care implicarea persoanala a beneficiarului de servicii socale conduce la depasirea starii de vulnerabilitate.

Vizitarea campusului KdG University College si intalnirea cu un cunoscut spiker – dna Sihame El Kaouakibi, fondatorul si coordonatorul proiectului „Let’s Go Urban”, care ofera consultanta si dezvolta concepte pentru organizații și agenții guvernamentale cu privire la tineret, scheme de dezvoltare a talentelor, dezvoltare/cultura urbană, inovare sociala. Dna Sihame este foarte implicata în analiza, crearea si inițierea de proiecte inovatoare legate de urbanizare și tineret, incurajand la acestia spiritul antreprenorial. Prin intreaga activitate derulata incearca sa determine angajatorii, antreprenorii, profesorii, politicienii, mass-media sa creada si sa investeasca in capitalul cel mai de pret – tanara generatie.

Cele 5 zile au imbinat in mod armonios experienta profesionala a participantilor cu informatiile teoretice detinute de acestia si au favorizat schimbul de bune practici intre acestia. De asemenea, pe parcursul acestui atelier au fost clarificate o serie de concepte teoretice referitoare la „empowerment”, fiind generata la final intrebarea care va sta la baza cercetarilor pe care fiecare participant le va realiza la intoarcere, in cadrul organizatiilor din care fac parte. Astfel, in cadrul celui de-al patrulea atelier de cercetare-actiune, care se va derula la Roma-Italia, in perioada ianuarie-februarie 2016, fiecare participant va prezenta rezultatele cercetarii efectuata pentru a raspunde la intrebarea „Care sunt factorii interni/externi care sustin sau constrang capacitarea (empowermentul) persoanelor?”.

Pentru mai multe informatii despre proiectul ERASMUS+ „Development of the empowerment of educators and beneficiaries in the field of youth at risk and social exclusion”:

Luminița Ratunzeanu

Șef Serviciu Asistență Socială Peroane Adulte

DGASPC Ialomița