Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Ialomița

are următoarele domenii de activitate:

  • respectarea și promovarea drepturilor copilului
  • asistența socială a persoanelor vârstnice
  • asistența socială a persoanelor cu handicap
  • asistența socială a altor categorii aflate în situație de risc

Activitatea de protectie sociala in judetul Ialomita a inceput sa se cristalizeze incepand cu anul 1997, cand la nivelul judetului s-a infiintat, in subordinea Consiliului Judetean, Directia Generala pentru Protectia Drepturilor Copilului Ialomita. Crearea acestei institutii publice de interes judetean a avut la baza O.U. nr.26/1997 privind protectia copilului aflat in dificultate si Hotararea Consiliului Judetean Ialomita nr.21/1997, modificată prin Hotărârea Consiliului Judetean Ialomita nr.29/1999.

Directia Generala pentru Protectia Drepturilor Copilului Ialomita a inceput sa functioneze din data de 01.08.1997, avand drept misiune asigurarea respectarii drepturilor tuturor copiilor in contextul noilor curente, viziuni si practici de prevenire a abandonului copilului in institutie, consiliere, sprijin si suport social. De asemenea, o alta prioritate a institutiei a constituit-o dezinstitutionalizarea si inchiderea centrelor de plasament de tip vechi prin reintegrarea copiilor in familia biologica/extinsa sau asistenta acestora in servicii rezidentiale moderne (case si apartamente).

 

În perioada 1997-2004, Directia Generala pentru Protecția Drepturilor Copilului Ialomița a dezvoltat o serie de servicii pentru protecția copiilor aflați în dificultate și familiile acestora:

• Centrul de Primire a Copilului in Regim de Urgenta - infiintat in municipiul Slobozia in august 1997; • Centrul de Zi Slobozia pentru protectia copiilor proveniti din familii aflate in dificultate. Acesta a fost creat in anul 2002 cu fonduri de la Uniunea Europeana prin Programul Phare Ro 9905.02 „Copii mai intai”.
• Centrul Maternal Slobozia - creat in mai 1998 cu fonduri de la Ambasada Elvetiei; • O retea de 20 de asistenti maternali profesionisti pentru copilul de 0-3 ani infiintata prin proiectul care a avut drept scop inchiderea Centrului de Plasament Nr.1 Slobozia. Aceasta  a fost creata in anul 2003, cu finantare de la Uniunea Europeana prin  Programul Phare „Children First II” RO – 0104.01
 • Centrul de Ingrijire de Zi Urziceni - realizat in februarie 1999 cu finantare acordata de fundatiile „Irene si Stuart” si „Noua Speranta”.; • Complexul de Servicii Comunitare Slobozia - creat in anul 2001 cu fonduri de la Banca Internationala pentru Reconstructie.
• Centrul de Recuperare Neuro-psihica Slobozia si  3 case de tip  familial in minicipiul Slobozia create prin proiectul care a avut drept scopo inchiderea Centrului de Plasament Nr.5 Slobozia. Aceste servicii au fost realizate cu fonduri de la Uniunea Europeana prin  Programul Phare „Children First II” RO – 0104.01.  

 

Conform noilor abordări privind protecția socială, care vizeaza integrarea politicilor de protectie a  copilului in cadrul politicilor familiale si de asistenta sociala, la 1 ianuarie 2005, Directia Generala pentru Protectia Drepturilor Copilului Ialomita s-a unit cu Directia Judeteana de Asistenta Sociala Ialomita, devenind Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Ialomita. Institutia functioneaza in subordinea Consiliului Judetean Ialomita, avand personalitate juridica. Infiintarea Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Ialomita  a avut la baza drept cadru legislativ Legea nr.272 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, Hotararea de Guvern nr. 1434/2004 privind atributiile si regulamentul cadru de organizare si functionare a Directiei Generale de Asistență Socială și Protectia Copilului Ialomita si Hotararea Consiliului Judetean Ialomita nr.35/30.11.2004.

***